Голям интерес към програмата В подкрепа на майчинството
Голям интерес към програмата В подкрепа на майчинството / netinfo
45 майки от Община Сливен са включени в Националната програма „В подкрепа на майчинството”, съобщи Тихомира Димитрова, директор на Дирекция „Бюро по труда”. С деца до 2-годишна възраст са включени 17 жени, до три години – 28 и с близнаци - една. През 2007 г. в програмата са били включени само девет майки.

Програмата е със срок на действиe до края на 2009 г. и се реализира в цялата страна. Тя е насочена към безработни лица, регистрирани в бюрата по труда. Те се включват в отглеждането на деца, чиито майки искат да продължат с професионалното си развитие. Желаещите да се включат в програмата подават писмени заявления в дирекциите „Социално подпомагане”. От там се изпращат предложения-заявки за разкриване на свободни работни места до дирекциите „Бюро по труда”. Служителите на бюрата извършват първоначалния подбор и организират интервю на майката с подбраните лица, които искат да отглеждат децата.

Безработните задължително представят удостоверение, че не страдат от психични заболявания. Наличието на родствена връзка между майката и безработния кандидат не е пречка за участие в програмата.

Лицата получават минимална работна заплата с осигуровки, а за отглеждане на близнаци сумата е 300 лв.

„Към програмата има голям интерес. Продължава подаването на заявления и до сега не сме имали основания да откажем включване в програмата”, каза Тихомира Димитрова.