Гледат делото срещу Иван Терзиев-Беленски
Гледат делото срещу Иван Терзиев-Беленски / netinfo

Сливенски окръжен съд за пореден път ще гледа делото срещу Иван Терзиев-Беленски. Неявяване на двама важни свидетели отложи  предишното дело. Съдът е приел, че свидетелите трябва да се явят в заседание и на тяхното присъствие и показания държат и двете страни, каза пред Дарик говорителят на Окръжен съд Сливен Мартин Данчев.

Разпитани са и други двама свидетели, като собственикът на колата, в която бяха открити наркотици е давал показания в продължение на близо 2 часа. Мярката за неотклонение на Беленски, който се яви на последното дело, придружен от двама адвокати, отново е променена и той пак е под домашен арест с определение на Апелативен съд Бургас от 1 септември. Мотивацията е лошото здравословно състояние на подсъдимия, който има диагноза исхемична болест на сърцето.

Мярката на Иван Терзиев няколко пъти бе променяна, като до началото на септември той бе в Старозагорския затвор. Факс, изпратен оттам на 27 юли стана причина за предишното отлагане на процеса. С документа съдът бе уведомен че подсъдимият няма да може да бъде транспортиран до Сливен, защото се почувствал зле и вдигнал високо кръвно. Беленски бе задържан на 29 февруари 2008 г. в района на град Елена, при специализирана акция на полицаи от Сливен, Велико Търново и ГДБОП - национална служба "Полиция".

При обиска на колата, в която пътувал, и по-късно в бившата му фабрика за ядки в сливенското село Бяла, бяха открити общо 66 кг. хероин и амфетамини.

Другите събрани доказателства - зареден с 30 патрона автомат "Калашников" със заличени номера и 20 фалшиви банкноти в купюри от по 100 долара не са предмет да настоящото дело и вероятно ще послужат в последствие към Беленски да бъдат предявени други обвинения в бъдеще.