Гласуват по-висок данък недвижими имоти и МПС
Гласуват по-висок данък недвижими имоти и МПС / Дарик Сливен, Архив

55 точки са включени в дневния ред на заседанието на Общински съвет Сливен, което ще се проведе на 18 декември, петък.

Сред предложенията са вдигане на данък сгради от 1, 9 на 3, 2 промила върху данъчната оценка и вдигането на данък МПС. Кметът на Сливен Стефан Радев изрази надежда, че ще бъде подкрепен от колегите си в общинския съвет за предложението. Председателят на ОбС Димитър Митев заяви, че „на никой кмет не му е приятно да започва мандата си с такова решение, но при финансовото състояние на община Сливен, това е наложителна и дълго отлагана непопулярна мярка".

Общинските съветници ще гласуват и трудовите си възнаграждения. Предложението, внесено от групата на ГЕРБ е да не надвишават 420 лева месечно - размерът на МРЗ от 1 януари . Според председателя на местния парламент предложението намира подкрепа сред мнозинството от неговите колеги и от другите групи. Заместник-председателите на съвета Деян Дечев и Кирчо Димитров на свой ред също изразиха в аванс мнение „ЗА" това предложение, а Дечев припомни, че още в миналия общински съвет отляво е било направено предложение за намаляване заплатите на съветниците.

Ще бъде обсъдено и увеличение от 2000 на 3000 лева помощта от общински фонд за процедури ин витро на семейства или двойки, живеещи на семейни начала.

Ще бъдат предложени на продажба и общински терени, като един от тях е в землището на село Крушаре - около 335 дка. Земите отдавна се ползват под аренда от крупен земеделски стопанин, който е засадил там овощни дръвчета и дава поминък на местните жители.