Гласуваме за Стария бряст още по-малко от два дни
Гласуваме за Стария бряст още по-малко от два дни / Община Сливен

Кукери от село Тополчане с благословии прогониха злите сили около Стария бряст като част от кампанията „Европейско дърво на годината”. Най-малките танцьори от Клуба по спортни танци „Туида”, с ръководител Йовита Пенчева танцуваха румба, джайф и ча-ча-ча пред многобройната публика около Стария бряст. Чинтуловата чета при ПМГ „Добри Чинтулов" раздаваха рекламни материали с указания за гласуването. Всичко това се случи вечерта на 26 февруари.

Днес, 27 февруари се представят „Карандила джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев, танцов колектив „Престиж” с ръководител Пепа Христова и Сдружение „Фолклорен клуб „Сливенци” с ръководител Красимира Николова.

Съгласно регламента, през последната седмица броят на набраните от всяко дърво гласове беше скрит. Въпреки че дотогава многовековният бряст водеше убедително в битката и за първи път има реален шанс българско дърво да грабне европейския приз, опасността да бъде надминат от някой от своите конкуренти не е отминала. Сред финалистите в състезанието има дървета - представители на държави с по-многобройно население и традиционно ежегодно участие в конкурса, като Чехия, Унгария и Полша.

Целта на международното „Трсене на дърво с история“ е да запознае обществеността с интересни европейски дървета и да ги обозначи като важно природно-историческо наследство, което заслужава внимание и опазване. Конкурсът се провежда за четвърта поредна година, като за първи път се радва на толкова много участници – в настоящото издание се включиха десет държави. Това доказва, че темата за дърветата като съществен елемент за наличието и съхраняването на биоразнообразието не се ограничава от държавните граници, има глобално значение и става все по-актуална.

Гласуването продължава до 28 февруари на адрес www.treeoftheyear.org.

 

След проверка и преброяване на подадените гласове, резултатите ще бъдат обявени от организатора на конкурса на церемонията по награждаване. Тя се провежда под патронажа на комисаря по околната среда, Янец Поточник, който ще връчи наградата на победителя на 19 март в Европейския парламент в Брюксел.