ГЕРБ-Сливен внася декларация за включване на общината в ПРСР
ГЕРБ-Сливен внася декларация за включване на общината в ПРСР / ПП ГЕРБ Сливен

Групата на ГЕРБ в Общински съвет-Сливен внася за гласуване на предстоящата сесия декларация за включване на общината в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за новия програмен период 2014-2020 г. По този начин селата от община Сливен ще могат да получат достъп до европейски средства за подобряване  условията на живот. Това съобщи председателят на групата Димитър Митев. Той е входирал декларацията в деловодството на Общинския съвет на 29 юли и се надява всички групи да подкрепят документа.

„Община Сливен не бе включена в  програмния  период 2007-2013 год. в Програмата за развитие на селските райони и това допълнително допринесе за забавянето на икономическото развитие в региона”, пише в декларацията.

На заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 31 юли, са включени 62 точки. Една от тях се отнася до изменение на План-сметката за 2013 г. за разходите за поддържане на от общината на депото за отпадъци. Групата на ГЕРБ няма да подкрепи предложението, каза Димитър Митев. „Става въпрос за глоба, която налага Министерството на околната среда и водите за това, че общината продължава да изхвърля боклука си на старото сметище. Тази година санкцията е за над 1 милион лева, а следващата ще бъдат 2 милиона. Крайно време е да се реши проблемът с изграждането на сепарираща инсталация и общината да намери средства за това, за да не плащаме тези безумни суми.  Кметът трябва да разбере, че така не може да извива ръцете на общинския съвет”, каза Димитър Митев.

Сред точките в дневния ред на сесията е изменение в бюджета на общината по отношение на приходната част. Групата на ГЕРБ частично ще подкрепи предложенията, сред които планирането на средства по фонд инвитро, трансформирането на целодневна група в полудневна в детската градина на село Жельо войвода, реконструиране на водопровод в село Ковачите и др. Според председателя на групата на ГЕРБ  честата актуализация на бюджета не говори добре за една администрация.  По отношение на предложенията за кредити по ФЛАГ в позицията на ГЕРБ няма промяна и групата няма да ги подкрепи.

„Считаме, че общината трябва да намери друг начин за осигуряване на средства по проектите, а не да затъва в нови заеми. За важните, според нас проекти, които не търпяха отлагане, ние гласувахме „за”. Те сега са отразени в проекта за актуализация на бюджета. Но за тези четири, които са за около 2,8 милиона лева, смятаме, че общината трябва да реши по друг начин проблема”, каза Митев.

ГЕРБ ще подкрепи предложението на председателя на групата на БСП Соня Келеведжиева за създаване на Временна комисия за разработка на конкретни предложения, свързани с провежданите в Община Сливен данъчна и ценова политики. „Когато става въпрос за нещо важно, няма място за опозиция и конфронтация и ГЕРБ ще подкрепи и ще излъчи свой представител в комисията”, каза той.