Георги Първанов: ГЕРБ губи битката на територията на морала
Георги Първанов: ГЕРБ губи битката на територията на морала / Sofia Photo Agency, архив

Конституционният съд трябва да се произнесе по няколко въпроса, свързани с парламентарната комисия за помилванията -  дали за втория мандат е трябвало да има указ, или не; дали въпросът с указите за помилванията стои на дневен ред и най-вече за конституционността на самата комисия. Това каза в Сливен Георги Първанов и допълни: «Аз твърдя, че тя е неконституционна и мисля, че от тук нататък трябва да се реши - заради всеки следващ президент, защото ще бъдем свидетели на други и опити за намеса в работата на президентската институция».

Според Първанов скандалът с бонусите показал, че ГЕРБ губи битката на територията на морала. Той призова, да не се дава ход на нова атака на дескридитиране на администрацията изобщо, която не е добре платена и подобни скандали могат да я демотивират окончателно.

Георги Първанов, който е на работно посещение в област Сливен в рамките на обичайните обиколки на актива на БСП в страната преди отчетно-изборната кампания на БСП и подготовката на редовния конгрес на партията, заяви, че изборът на председател на НСОРБ, който не е от БСП или подкрепен от левицата потвърждава тезата му за изолацията на Българската социалистическа партия. «Надявам се, че независимо от политизацията на избора, това сдружение ще продължи да работи, както е било винаги и да отстоява интересите на общините, независимо от цветовете, доминиращи в дадена община. Това е една загуба за БСП, която идва да покаже две неща - първо, че представянето на левицата на местните избори не е достатъчно, за да доминираме в местната власт и второ, че губим все повече партньори, защото този избор е и въпрос на партньорска политика» - коментира Първанов.