Генералният консул на Русия акцентира върху българското културно влияние
Генералният консул на Русия акцентира върху българското културно влияние / netinfo
„Нашия народ изпитва голяма благодарност към българските мисионери, защото благодарение на тях руския народ получи православието и кирилицата и оттам развитието на руската култура”, заяви в Сливен генералния консул на Руската федерация във Варна, Анатолий Щелкунов, който днес на рождения си ден бе официален гост на представянето в Областна администрация на книгите „България – Русия” и романизирана биография на Левски от Константин Дуфев.

„Бях свидетел да думите на академик Дмитрий Лихачов, който каза в Софийския университет: Може би и досега руския народ не осъзна доколко е задължен на българския. Св. Св. Кирил и Методий направиха вселенско богоугодно дело и за това тяхната икона е на корицата на книгата. Тя и времето свети Киприан – българин, митрополит на цяла Русия, когато там има второ българско влияние”, каза още руският генерален консул.

На представянето на книгите в Сливен бяха поетесата Елка Няголова - председател на Славянска литературна и артистична академия, народния представител Диана Хитова, областния управител Христина Чолакова, председателят на общинския съвет Десислава Танева, представители на четирите общини от областта, активисти на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, представители на областния и общински съвети на ветераните от войните, училища, музеи, читалища, библиотеки и други културни институции.

Изданията се представяят в цялата страна под формата на маратон, който е от поредицата инициативи, посветени на 130-годишнината от Освобождението на България.