Газопроводът  Южен поток ще  е печеливш за България
Газопроводът Южен поток ще е печеливш за България / ГЕРБ - Сливен

България ще печели от всеки един кубичен метър газ, преминал през страната ни с изграждането на газопровода "Южен поток". Това заяви депутатът от ПП ГЕРБ Диан Червенкондев. През страната ни ще преминават основните количества газ за Европа, като договорените количества годишно са над 63 милиарда кубика. Друга полза от подписването за изграждане на газопровода "Южен поток" е, че природният газ ще е доставен от същия доставчик „Газпром”, но без посредници и трета страна, уточни Червенкондев.

Проектът „Южен поток”, по думите на народния представител, е печеливш, защото страната ни ще ползва транзитните такси. До 2030 година, във връзка с пописания транзитивен договор между „Булгаргаз” и „Газпром”, България ще си получава на 100% таксите, които досега е получавала годишно, а тяхната стойност е близо 150-160 милиона долара. Основното предимство за страната ни е, че е договорена по–ниска цена за доставката на синьото гориво. „С безпрецедентното и незапомнено намаление с над 20-22% на цената на газа, България, българската икономика и домакинства ще пестят реално над 300 милиона долара годишно разлика в цената”, категорично заяви Диан Червенкондев.

Намалението на цената на газа ще се отрази и на доходите на гражданите, чрез задържане цената на електрическата енергия, пряко намаление на цената на топлоенергията, както и в икономиката на страната ни, коментира още депутатът Диан Червенкондев.