Г. Костов: ОДМВР - Сливен е хегемон сред полициите в страната
Г. Костов: ОДМВР - Сливен е хегемон сред полициите в страната / Яна Зафирова

Резултатите на ОДМВР - Сливен са повече от оптимистични. Те са и по-добри в сравнение с 2013 година. Това заяви в Сливен зам.-главният секретар на МВР Георги Костов, който присъства на годишния отчет на дирекцията. Отчита се спад на регистрираната престъпност с 5% и увеличение при разкритите престъпления – 50,2%. „Областната дирекция на МВР - Сливен е като хегемон сред областните дирекции, които имат коефициент на престъпност 1200 престъпления годишно“, заяви зам.-главният секретар Костов. Тези резултати са постигнати в една трудна година, в условия на кадрови дефицит, поради засиления миграционен натиск и поради това, че дирекцията понесе тежест по охрана на държавната граница с Турция” - подчерта още Георги Костов.

Той добави, че структурите, упражняващи оперативно-издирвателна дейност към ОДМВР - Сливен са безспорен лидер в страната. Добрите  показатели се дължат, според Костов, на умело управление на силите и организация на специфичните дейности в дирекцията.

Отчетът на сливенската полиция сочи, че няма промяна в структурите на престъпността на територията на областта и намаление с 3% на регистрираните престъпления, информира директорът на ОДМВР - Сливен комисар Чавдар Божурски. Регистриран е спад на престъпленията против собствеността с 1,2% и спад при кражбите с 16 на сто. Разкрити са всички тежки престъпления с широк обществен отзвук, отчита се и спад на установените маловръстни  извършители на престъпления - 5%, с 10 на сто са намалели и извършителите рецидивисти. Разкриваемостта на икономическите престъпления бележи ръст с повече от 10% спрямо предходната година, заяви още комисар Божурски.