Фолклорен празник в сливенското село Мечкарево
Фолклорен празник в сливенското село Мечкарево / ПП ГЕРБ Сливен

 

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева присъства на откриването на Регионалния фолклорен събор „Зимни празници – Мечкарево 2012”. Тя приветства присъстващите, поздрави ги с християнския празник Рождество Христово, пожела на жителите на Мечкарево много здраве и успех на участниците в събора. Кметът на селото Георги Стоянов, избран от ГЕРБ, информира, че инициативата се провежда за 13-ти пореден път. „Можем да отчетем, че с всяка изминала година броя на участниците се увеличава. Тази година те са от над 20 читалищни състава с над 300 самодейци. Пожелавам успешно представяне и на журито ползотворна работа”, каза Стоянов.

След официалните приветствия на депутата Десислава Танева и кметът на Мечкарево Георги Стоянов, кметът на община Сливен Кольо Милев откри Регионалния фолклорен събор „Зимни празници – Мечкарево 2012”. Целта на проявата е  да стимулира проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище и да популяризира фолклорната култура сред младите хора.

Тази година в програмата е включено възпроизвеждане на обредите Игнажден, Бъдни вечер, Васильовден, Бабенден и др. зимни обичаи, както и автентично изпълнение на коледарски групи. В рамките на събора се провеждат конкурси за най-точно възпроизвеждане на зимен обред, за изпълнение на обреден танц, за обредни хлябове и сурвакници. Жури с председател д-р Владимир Демирев – етнолог в Регионален исторически музей-Сливен, оценява изявите на участниците.

Сред гостите на събора бяха още областният управител на Сливен Марин Кавръков, заместник-кметът на общината Иван Славов, общински съветници и кметове на населени места. След официалното откриване на проявата всички се включиха в празнично хоро.

Съборът се  организира от Община Сливен, кметството на село Мечкарево и читалище „Просвета 1925”.