Фолклорен празник в Еленово
Фолклорен празник в Еленово / netinfo

Двадесет индивидуални изпълнители на народни инструменти (гъдулка, гайда, тамбура, кавал, тъпан) и над 80 фолклорни формации и изпълнители на народна песен от Югоизточна България са изпратили заявка за участие в 13-тото издание на Регионалния великденския фолклорен събор и конкурс „Минчо Недялков", което се провежда днес в новозагорското село Еленово.

Участниците в събора са разделени в две възрастови групи до 14 и над 14 години, а времетраенето на изпълненията е до 3 минути. Оценяването на изпълненията се извършва от жури с председател Манол Тодоров и членове Крум Георгиев, Веска Вълчева и Петър Колев. Великденският фолклорен събор и конкурс се провежда в памет на Минчо Недялков - известен гъдулар, израснал и живял в село Еленово, който е и първият преподавател по гъдулка в СМУ "Филип Кутев" - Котел.

Целта на събора е да възражда, съхранява и разпространява фолклорното богатство на народа ни. Да се издирват и поощряват млади изпълнители, да се популяризира българската музикална традиция в нейния автентичен вид. Организатори на проявата са Община Нова Загора, кметството и читалище „Светлина" в село Еленово, със съдействието на министерството на културата, Обществото за фолклор в България и спонсори.

Тази година читалището в  село Еленово чества своята 100 годишнина. В словото си по повод празника секретарят на читалището Катя Радева припомни дългия път, по който е минала през години самодейността в селото. С решение на Общински съвет - Нова Загора с медал „Диньо Петров Сивков" бяха отличени самодейците на читалището Янка Порязова, Димитър Кръстев, Диньо Динев от с. Сокол.

По повод празника читалище „Светлина" в село Еленово е получило поздравителен адрес от министъра на културата проф. Стефан Данаилов и областния управител на област Сливен - Христина Чолакова.