Флашмоб в Сливен
Флашмоб в Сливен / Дарик Сливен, архив

Флашмоб в града по инициатива на Държавната агенция за закрила на детето и Съвета на децата към агенцията с подкрепата на община Сливен ще се проведе на 1 юни от 9.30 ч. пред сградата на общинската администрация.

Повод е Международният ден на детето и навършването на 10 години от създаването на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето, съобщават от общинска администрация.

За празника на най-малките - момчета и момичета от учебни заведения в града приканват сливенската младеж да участва във флашмоб. Празникът е от Националната кампания „Усмихнатите деца на България” и  ще се проведе във всеки областен град. Идеята е чрез телата си, младежите да изобразят една голяма детска усмивка, а след това всеки от участниците в нея да раздаде картонени усмивки на гражданите на съответния град.

Целта на младите хора е да привлекат вниманието на обществото и да отправят своите послания – децата не трябва да са обект на насилие, а трябва да растат щастливи и усмихнати.

По своя характер флашмобовете са събития, имащи за цел да премахват напрежението и негативното мислене от човешкото съзнание за няколко минути. Група хора на всякаква възраст се обединяват в името на преживяването, траещо минути, но зареждащо човека с жизненост за дни напред.

 

Основната мисия на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето е да представя гледната точка на децата по проблеми, свързани със самите тях. Целта на дейността на този консултативен орган е да подпомогне младите хора да организират на регионално ниво партньорство с представители на различни организации – Регионален инспекторат по образованието, Отдел за закрила на детето, Младежки дом, Център за работа с деца и други. Съветът включва по един представител на децата от всяка административна област като на национално ниво членовете му представляват мнението и гласа на децата от тази област.