Флашмоб „Не на трафика на хора”
Флашмоб „Не на трафика на хора” / Община Сливен

Доброволците към Местната комисия за борба с трафика на хора организираха флашмоб в центъра на Сливен. С надписани от тях тениски с посланието „Не на трафика на хора” те преминаха по ларгото и раздаваха брошури, съобщиха от комисията. Посланието върху тениските им бе „Не на трафика на хора”.

Флашмобът се организира като част от Лятната информационна кампания за превенцията на трафика на хора с цел сексуална експлоатация „Лято без риск” на Местната комисия за борба с трафика на хора.

Кампанията цели да ангажира младите хора с различни творчески инициативи, като по този начин да ги информира за проблема и рисковете от попадане в трафик на хора.

 

България е основно страна на произход, транзит и в някои случаи – крайна дестинация на жертви на трафик на хора. Статистиката през последните години сочи, че най-големият процент пострадали от това престъпление български граждани, са били жертва на сексуална експлоатация. През 2012 г. идентифицираните жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са 574. Броят им през 2011 г. е 404, а през 2010 г. – 375.