Фирми и граждани дължат над 18 милиона лева на общината
Фирми и граждани дължат над 18 милиона лева на общината / Дарик Сливен, Архив

Повече от 18 млн. лв. са задълженията на фирми и граждани към община Сливен. Цифрата обяви кметът Кольо Милев. 570 юридически и 15 хиляди физически лица не са платили дължимите данък сгради, такса смет и пътен данък.

Най-голямото задължение към общината на една фирма е в размер на 270 хил. лева. Списъкът с длъжниците вече е публикуван в сайта на община Сливен.

Заместник-кметът Румен Андонов обяви, че се започва проверка за общинските служители, които не са коректни данъкоплатци. Той се закани, че на такива няма да бъде плащана заплатата, която се формира от приходите от данъци. „Да не ми се редят на опашки за заплати, ако не са си платили данъците" - категоричен е Андонов. 

Общината има и други вземания - концесионни такси и туристически данък. Неплатените концесионни такси са в размер 24 200 лева, като най-големи длъжници са две фирми, които държат рибарници в селата Младово и Скобелево. Невнесеният туристически данък е в размер на 42 500 лева.

„Тези 18 милиона лева ние ще направим всичко възможно да ги вземем. Ако успеем да ги съберем, това значи да погасим задълженията на общината и да вървим напред" - обясни зам.-кметът Андонов. Той отново повтори, че, ако се наложи, общината ще прибегне до принудително събиране на задълженията, на което има право по закон.