Фермери дискутираха Наредбата за производство но сурово краве мляко
Фермери дискутираха Наредбата за производство но сурово краве мляко / DarikNews.bg, архив

С промените в Наредба 4 за производството, съхранението и транспортирането на сурово краве мляко, Наредбата за дейността на стопанствата в планинските райони и подписаното споразумение между говедовъди и управляващите бяха запознати на среща над 50 фермери в Сливенска област.

Проявата се организира от Националния съюз на говедовъдите в България /НСГБ/ и Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Сливенска област.

От проведената дискусия стана ясно, че тази заложена макрорамка трябва да се детаилизира и именно по” детайлите” - договорите за пасищата, за акциза на горивата, имунопрофилактичната програма, селекцията, разсрочването на кредитети и лихвите. Въпроси без отговор ще бъдат поставени до съответните Дирекции на министерството на земеделието и храните.

Броят на млечните крави намалява с 5.9%, кравето мляко намалява с 2.9%. Средната млечност от крава от 3650кг мляко е вероятно най-ниската в Европа. Броят на фермите първа категория е нараснал незначително до 3176 с 139075. броят на тези от втора категория е 442 с отглеждани 8457бр крави и дори и да минат в първа категория няма да дадат никакво отражение на млекопроизводството, заяви Михаил Михайлов- изпълнителен директор на НСГБ