Факелът на хармонията пристигна в Сливен
Факелът на хармонията пристигна в Сливен / Община Сливен

 

Маратонците от Световния пробег на хармонията донесоха в Сливен факела, символ на глобалната инициатива за приятелство между народите.

„Светът отдавна знае за чистите и благородни подбуди на този пробег и аз искрено се надявам положителната енергия, която го съпътства да остане сред нас и да ни помага”, каза при посрещането кметът на Сливен Кольо Милев. В знак на уважение маратонците дариха сливналии със сертификат за благодарност.

„Целта на нашия преход е да покажем, че ако хората могат да бягат заедно в хармония, то означава, че ще могат и да живеят заедно”, сподели ръководителят на групата Рънър.

И в Сливен беше спазена традицията на маратона за награждаването на изявен спортист от града, през който минава пробегът. Почетният гражданин на Сливен лекоатлетът Михаил Желев след 43 години отново получи признание за успехите, с които е прославял своя град и държавата си. „Изпитвам същото чувство и отново съм безкрайно щастлив да бъда с медал на гърдите си”, каза сливенският спортист, който е европейски шампиона на 3000 м. с препятствия от Атина 1969 г. и носител Европейската награда за бегачи „Златен шпайк 1969 г.

Факелът на хармонията преминава през повече от 70 страни по целия свят. Досега бегачите са изминали над 22 000 км. за осем месеца, като от Сливен те се отправят към Турция.