Евросапиенс в Сливен
Евросапиенс в Сливен / netinfo

Изложбата с карикатури „Евросапиенс” гостува в Сливен от 5 до 10 август 2009 г. След Брюксел, Габрово, Севлиево, Ловеч и Смолян, „Евросапиенс” продължава своето представяне в градовете на България, където има центрове Европа Директно. Тя ще бъде показана за първи път по време на дискусионния форум „Мрежите – ефективен начин за комуникиране на Европейския съюз” на 5 август от 10:30 часа в зала „Май”. След форума карикатурите ще бъдат изложени в Европейския информационен център – Европа Директно – Сливен на ул. Славянска.

Изложбата с карикатури „Евросапиенс” е плод на едноименния национален конкурс, осъществен по кураторски проект от Дома на хумора и сатирата - Габрово, Николай Младенов, тогава депутат в Европейския парламент и центърът Европа Директно - Габрово. В колекцията с по три творби се представят 17 съвременни български карикатуристи. Авторите поднасят своето виждане за болезнени теми като корупцията, накърняването на потребителските интереси, сляпата и глуха съдебна система, неефективната администрация, липсата на толерантност в обществените взаимоотношения и много други криворазбрани европейски практики.

Всяка карикатура подкупва със своята артистичност и предизвиква размисъл и самооценка чрез тънък хумор, хаплива ирония и безпощаден сарказъм. Тримата лауреати от конкурса – Дечко Николов, Валентин Георгиев и Иван Кутузов получиха лично наградите си от Николай Младенов, който на 1 април откри изложбата в Европейския парламент в Брюксел. Там събитието беше съпътствано и от премиера на две издания на Дома на хумора - двуезичния цветен албум-каталог „Евросапиенс” (с творбите от едноименната изложба и творчески портрети на авторите им) и каталога „Равнис по Европа!” (тематична колекция от 42 творби  на 18 български и 11 чуждестранни  карикатуристи от фонда „Хумор на народите” на Дома на хумора). Каталозите са финансирани от Европейския информационен център Европа Директно - Габрово.