Европейски ден за борба със затлъстяването
Европейски ден за борба със затлъстяването / www.sxc.hu

Европейският ден за борба със затлъстяването се отбелязва за първи път през 2009 г. по инициатива на Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

Целта на кампанията е да помогне на хората с този проблем да редуцират теглото си, като по този начин намалят риска за здравето си и подобрят качеството си на живот.

Европейците днес консумират твърде много храна, а се движат твърде малко. Все по-голям брой деца в Европа страдат от наднормено тегло и затлъстяване. Проучвания на Европейския съюз показват, че през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти. Половината от възрастното население и 20% от децата в страните от Европейския регион са с наднормено тегло.

В България свръхтеглото и затлъстяването също е масово разпространено явление. По данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи (2011 г.), в България 200 хиляди деца са със свръхтегло, а 67 хиляди от тях – със затлъстяване.

Затлъстяването е сериозен здравен проблем, усилващ се в целия свят и с особено тревожни тенденции в Европа. Свързва се със сериозни здравни и социални последици. Значително се повишава риска от развитие на високо кръвно налягане и мозъчен инсулт, исхемична болест на сърцето, диабет тип 2, нарушения на мастната обмяна, жлъчно-каменна болест, хормонални нарушения, ставни заболявания (остеоартрит и подагра), някои видове рак и др. Затлъстяването създава и психо-социални проблеми.