Епизоотичните комисии да предприемат мерки срещу чума по свинете и птичи грип
Епизоотичните комисии да предприемат мерки срещу чума по свинете и птичи грип / netinfo

До 5 юли общинските епизоотични комисии да проведат заседания за предприемане на мерки срещу възможна поява на птичи грип и класическа чума по свинете. Това се казва в заповед на областния управител Христина Чолакова във връзка с установените огнища на птичи грип в Чехия и Германия.

Собствениците на птици и управители на птицевъдни обекти не трябва да допускат излизане на птиците извън дворовете, както и контакт между домашните и живеещи в дивата природа птици. Фуражите трябва да се съхраняват в закрити помещения, да се засили охраната и осигури дезинфекция на влизащите и излизащи превозни средства и хора в обектите и да се създадат условия за разделно отглеждане на патиците и гъските от други домашни птици. За всяко отклонение на птиците от здравословното им състояние собствениците са длъжни да уведомят ветеринарен лекар, се казва още в заповедта на областния управител.

Разпоредено е още ловно-рибарското дружество в Сливен да наблюдава за отклонения в здравословното състояние на дивите птици, а КАТ Пътна полиция да засили по транспортиране на свине по пътищата и полицейските органи да съблюдават за нерегламентирани пазари на живи свине.