Епидемиологичната обстановка в Сливен
Епидемиологичната обстановка в Сливен / Дарик Сливен, Архив

Няма регистриран случай на грип в Сливенска област. За първата седмица на месец ноември заболеваемостта от остри респираторни заболявания е била 97,7 на 10 000 души, а в периода 11-17 ноември 121,60 на 10 000 души.  Това съобщи за Дарик началникът на Регионалната здравна инспекция д-р Виолета Узунова.

„Увеличението е много под стойностите за обявяване на пред грипна или грипна епидемия. Стойностите на острите респираторни заболявания са завишени, но са нормални за сезона", уточни специалистът. Повечето болни са на възраст от 0 до 14 години. Изпратени са проби за изследване на вируса, до момента няма регистиран случай на грип, заяви д-р Узунова.

От началото на годината до сега в Сливенска област е регистрирана по- ниска заразна заболеваемост в сравнение със същия период на миналага година с 25%.

При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения, категорична е д-р Узунова.

Продължава кампанията за търсене на деца, неимуинизирани против полиомиелит. Към момента в областта няма регистриран случай на полиомиелит, уточни още д-р Виолета Узунова.