Елхово и Болярово заедно по подхода ЛИДЕР
Елхово и Болярово заедно по подхода ЛИДЕР / netinfo
Приоритетите на Местната стратегия за развитие на общините Елхово и Болярово по подхода ЛИДЕР обсъдиха на втората сесия на Регионалния форум представители на двете общини.

Елхово и Болярово са първите общини в България, които сами финансират форум по подхода ЛИДЕР. Общинските администрации залагат на диалога между местната власт и обществеността за разработване на Стратегия за местно развитие и създаване на Местна инициативна група. Участващите граждани, представители на бизнеса и местните власти в Регионалния форум вече работят в партньорство за усвояване на средства по Структурните фондове на ЕС с конкретни проекти за периода 2007-2013.

Стратегическо географско положение; значителен природно-ресурсен потенциал за развитие на традиционно и биологично селско и горско стопанство; наличие на природни ресурси – минерални извори, гори, язовири и др. за развитие на специализирани видове туризъм; съхранено богато културно-историческо наследство; наличие на модерен ГКПП с. Лесово; установено партньорство с турски общини и НПО ; изграждащо се регионално депо за твърди битови отпадъци са само част от силните страни на района – се потбелязва в анализ, приет от регионалния форум. Като слаби страни са посочени отрицателния демографски прираст и застаряващо население; високо ниво на безработицата; липса на външни инвестиции; ниски доходи и ниска покупателна способност на населението; недостатъчна информираност на населението за начините за усвояване на средствата от европейските фондове; липса на пречиствателни станции за отпадни води.

Следващата сесия ще се проведе при домакинство на община Болярово през месец юни.