Експерти за борба с трафика на хора посетиха Сливен
Експерти за борба с трафика на хора посетиха Сливен / Община Сливен

Групата от експерти за борба с трафика на хора /ГРЕТА/ към Съвета на Европа посети Сливен и се срещна с председателя на Местната комисия за борба с трафика на хора и заместник-кмет Румен Андонов. Срещата е част от втори кръг на мониторингова визита на ГРЕТА в България за изпълнението на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора. България е сред първите 10 страни, ратифицирали документа.

В срещата участваха представителите на ГРЕТА Петя Несторова – изпълнителен секретар на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора и проф. Ян ван Дайк – член на секретариата на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора. От страна на местната комисия взеха участие Нина Янева – прокурор в Районна прокуратура – Сливен, Снежана Кръстева – началник отдел „Закрила на детето” – Дирекция „Социално подпомагане“ – Сливен, Валери Пенев – експерт ТД „Национална сигурност” – Сливен, както и адвокат Росица Тодорова, преминала обучение “Правни процедури за защита на жертви на трафик”, организирано от „Асоциация Анимус” съвместно с Холандския Хелзински комитет.

Представителите на ГРЕТА се срещнаха и с Дилян Стойков - началник отдел „Социални дейности, здравеопазване и спорт” към Община Сливен и посетиха новооткритата в града „Синя стая”.

 

Посещението на експертите приключи със среща със сдружение „Жажда за живот”, което изпълнява проект „Заедно срещу дискриминацията, домашното насилие и трафика на хора - социално включване и овластяване на младите роми”.