ЕКОБУЛПАК и община Нова Загора ще дарят на децата детска площадка
ЕКОБУЛПАК и община Нова Загора ще дарят на децата детска площадка / netinfo

Детска площадка ще дари на децата от Нова Загора общината и националната организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки ЕКОБУЛПАК. Съоръжението е снабдено с пързалки, кули със сводове, люлки, както и указания за правилата за разделно събиране.

Площадката ще бъде официално открита на 25 април (петък) в 11:00 ч. от кмета на града Николай Грозев. За децата ще бъде представен екоспектакъл, посветен на разделното събиране на отпадъци, организиран от ЕКОБУЛПАК.

Детската площадка се намира в центъра на града, до общината.

Системата за разделно събиране на отпадъци на ЕКОБУЛПАК стартира в Нова Загора през септември 2007г. Тя е 2-контейнерна и включва жълт контейнер за опаковки от хартия, пластмаса и метал, и зелен контейнер за стъклени опаковки. Към момента дружеството е разположило в града 160 контейнера за разделно събиране.

Паралелно с разполагане и обслужване на контейнерите за разделно събиране дружеството осъществява образователна и информационна кампания сред гражданите, разясняваща ролята и значението на разделното събиране.

През месец септември 2007г. на всички ученици от град Нова Загора бяха предоставени безплатно общо 13 600 тетрадки, като част от кампанията „Стара за нова тетрадка” под надслов „Спаси едно дърво”. При тази инициатива в областта бяха събрани над 4 тона стари тетрадки.

В национален мащаб за четвърта поредна година ЕКОБУЛПАК изпълни целите, поставени по ЗУО. Общо 110 000 тона са декларираните опаковки, пуснати на пазара от членовете на дружеството. От тях 50 % са рециклирани, което е с 10% повече от заложените по Закон количества.

1 810 149 жители са обхванати от системи за разделно събиране на отпадъци на ЕКОБУЛПАК през миналата година, което превишава заложеното по споразумение, сключено с Министерство на околната среда и водите – 1 715 400 души. Това означава, че за четирите години откакто функционира, дружеството е увеличило обхвата си над 4 пъти. ЕКОБУЛПАК е преизпълнила многократно и количеството на разположените контейнери. Вместо изискващите се 7 084 през 2007 г. са разположени почти три пъти повече контейнери – 17 290 броя.