Една година от взривовете край Лозенец
Една година от взривовете край Лозенец / БГНЕС, архив

Една година се навършва днес от трагедията край стралджанското село Лозенец, когато при взривове в склад за обезвреждане на боеприпаси загинаха трима от работещите там, а 10 бяха ранени.

Силната експлозия избухна около 14.40 часа на 5 юни 2012 г. в склад за обезвреждане на боеприпаси на фирма „Берета Трейдинг”. Взривовете продължиха с часове, което позволи на специализираната техника да навлезе в периметъра едва на следващия ден.

Месеци след това земеделци от близките села намираха боеприпаси, разпръснати в лозята и полята, които операцията по разчистване на трикилометровата зона не бе открила. Прочистен е район от 76 декара.

Осколки от взривяващите се снаради достигнаха близките населени места - Лозенец, сливенското село Горно Александрово, Стралджа.

Делото срещу собственика на „Берета Трейдинг” още не е завършило с присъда, то бе върнато преди месец от Районен съд – Ямбол за доразглеждане.

 

Междувременно от началото на годината в база „Стралджа Мараш” текат контролирани взривове, при които се унищожават събраните след инцидента боеприпаси. Жителите на село Лозенец, което е най-близко до складовете, неведнъж протестираха срещу непрекъснатите взривове, изразиха опасения за чистота на въздуха и водата в селото, предупредиха, че таваните на къщите им продължават да се пропукват.