Дъждът създаде проблеми в шест села
Дъждът създаде проблеми в шест села / БГНЕС, архив

Количеството паднал дъжд в Сливенско през последните дни е над 110 л. за планинската част и около 75 л/кв. м за равнинната част на общината. Скоростта на вятъра на моменти е достигала 24 м/сек., съобщи началник отдел «Сигурност, управление при кризи и ОМП» инж. Снежана Кънева.

Дъждът е създал за кратко време изключително критична обстановка в селата Стара река, Драгоданово, Глушник, Кермен, Злати войвода, Бяла и др., като екип на ресорния отдел е  направил незабавен обход и огледи на място. Валежите са нанесли щети на повече от 60% от населението в тези села, каза инж. Кънева и допълни, че в тях няма пострадали хора и не се е наложила  евакуация на население и животни.

В района на Стара река вчера е било прекъснато електрическото захранване. Възпрепятствано е било движението по всички улици, в това число и по главния път за Елена, преминаващ през центъра на селото. Нарушена е и отводнителната система на селото, вследствие на запълването й със земни маси.

В селата Драгоданово и Бяла цялостта на покривите на Народните читалища „Изгрев 1928” и «Христо Ботев» е нарушена. Налице са сериозни увреждания и по таваните в киносалоните на двете населени места.

Със заповед на кмета на община Сливен инж. Кольо Милев е въведен в изпълнение Общинския план за защита при бедствия в частта му: „Действие при наводнение” с цел овладяване на ситуацията и предприемане  спешни мерки в засегнатите населени места.

Реакцията по овладяване на ситуацията е включила незабавни действия по почистване на уличните платна с хора и техника и отводнителни мероприятия с налични помпи в имотите, а където обстоятелствата са позволили и с екипи на пожарната.

 

Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия е приведен в непрекъснат режим на работа. Кметовете на засегнатите населени места са предприели всички необходими мерки по недопускане риск за живота и здравето на хората и животните и опасност за преминаващи пътни превозни средства.