Дъщерята на Стефан Пейчев получи грамота и почетна значка
Дъщерята на Стефан Пейчев получи грамота и почетна значка / netinfo

Изложба-дарение от творби на скулптора Стефан Пейчев /1897 - 1976/ бе открита в изложбена зала "Сирак Скитник" в Сливен. Поводът бе честването на 110 години от неговото рождение. Дарението е от дъщерята на скулптора Илияна Симеонова. Стефан Пейчев е автор на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Роден е в Сливен. Учи скулптура в София при проф. Жеко Спиридонов. Първата му самостоятелна изложба е през 1921 г. в читалище „Зора”.

Специализира скулптура в Рим, Германия и Чехословакия. Участва в художествения живот на страната. Направил е паметниците на Добри Желязков и митрополит Геврасий в Сливен, на възрожденците в Котел, на Ботевата чета в Козлудуй и др. Носител е на наградата за литература и изкуство "Добри Чинтулов" за 1973 г.

Изложбата включва керамични пластики, релефи, документални материали на реализирани от него паметници в страната, етюди от обучението му в Италия, рисунки и др. Сред тях е бронзова маска на Христос от 30-те години на миналия век и копие от релефа на Пенчо Славейков върху фасадата на къща в Рим, където е живял поетът.

Според директора на Художествената галерия „Димитър Добрович” Светослав Милев дарението е на стойност повече от 20 000 лева. В знак на благодарност община Сливен удостои дарителката с грамота, плакет и почетна значка на града.