Двоен празник в Недялско
Двоен празник в Недялско / netinfo

110 години читалище "Съзнание" и 75 години  от преименуването на селото отбелязаха в Недялско. Читалището е основано през 1 899 г. от Янко Забунов  и  Гавраил Николов и през годините се налага като център на българщината.  Интересен факт е, че когато в началото на миналия век се поставя пиесата „Многострадалната Геновева", ролите се изпълняват само от мъже. В битовия хор участват 40 жени, има дейна фолклорна група и дори куклен театър, който  с изявите си носи слава на малкото село.

Сградата на читалището , чийто строеж започва едва през 1964 г., е завършена през 1970 г. За развитието на културния храм разказа Гергана Емануилова, председател на настоятелството, а кметът Тодор Железов обърна внимание върху интересната история на селото и преименуването му преди 75 г. от Афтаня в Недялско.

На празника присъства кметът на община Стралджа, Митко Андонов. Той награди читалище "Съзнание" с почетен знак на общината-плакет. За дългогодишната работа в читалището награда бе връчена и на Петър Тодоров Боруков.