Две годишнини се отбелязват днес в Сливен
Две годишнини се отбелязват днес в Сливен / Дарик Сливен

Две  юбилейни годишнини - 100 години от Балканската война и 100 години от създаването на Трета българска армия ще бъдат отбелязани днес в Сливен. Програмата започва с изложбата под надслов „Балканската война през погледа на художника" и ще представи на гражданите и гостите на Сливен картини от фонда на сливенската Художествена галерия. Откриването на изложбата е в 12 часа.

Официалните мероприятия ще се проведат на 18 септември.

Отбелязването на двете годишнини ще продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на 7-ми конен полк „Орлето" и с официално откриване на паметна плоча - 100 години Трета армия пред сградата на Военния съд.

Вечерната тържествена програма ще се проведе в голямата зала на ДТ „Стефан Киров" - Сливен с тържествено събрание - концерт на Ансамбъла на Българската армия, а слово ще произнесе бившият командващ армията армейски генерал Йордан Мутафчиев.

С плакети за специални заслуги към Българската армия ще бъдат наградени 24 души, сред които и кметовете на Русе, Варна и Шумен, където през различните години се е намирал Щабът на армията.

Програмата ще завърши с тържествена заря-проверка на площад „Хаджи Димитър" с участието на военнослужещи от Центъра за подготовка на танкови подразделение и ученици от Чинтуловата чета на ПМГ „Добри Чинтулов" в Сливен.

По време на тържествените честванията на 18 септември в Сливен се очакват да дойдат над 180 официални гости.