Две деца в Ямболско са настанени в интернат
Две деца в Ямболско са настанени в интернат / Дарик Сливен, Архив

44 възпитателни дела е образувала местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните  към община Ямбол от началото на годината.

Делата са за извършени кражби, случаи на побой от страна на малолетни и непълнолетни, шест хулигански прояви, два случая за притежание на наркотично вещество. Едно възпитателно дело е образувано по подаден сигнал от родител за чести бягства от дома.  40 от делата са приключени с налагане на възпитателни мерки спрямо 8 малолетни и 45 непълнолетни, от които – 5 са момичета. От наложените мерки 22 са „предупреждение”, 12 -„поставяне под възпитателен надзор на родителите със задължение за полагане на засилени грижи” , 6 - поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател”,  4 - задължаване да участва в консултации за преодоляване на отклоненията в поведението”.

На осем непълнолетни е наложена мярка за извършване на определена работа в полза на обществото, двама са с предупреждение за настаняване във възпитателно училище- интернат с изпитателен срок до 6 месеца, на двама е наложена мярка за настаняване в интернат.