Двама лицево-челюстни хирурзи работят в МБАЛ „Д-р Иван Селимински-Сливен
Двама лицево-челюстни хирурзи работят в МБАЛ „Д-р Иван Селимински-Сливен / netinfo

Възстановена е дейността на отделението по лицево-челюстна хирургия в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен. В болницата вече работят двама лицево-челюстни хирурзи - д-р Венцеслав Ралев и д-р Иван Начков. Началник на отделението е д-р Ралев.

Двамата лекари пътуват до С

Двама лицево-челюстни хирурзи работят в МБАЛ Д-р Иван Селимински"-Сливен
netinfo
ливен, за да обслужват пациентите от областта. В понеделник и вторник приема д-р Начков, а вторник и сряда - д-р Ралев.

 От началото на годината работят и в петък на ротационен принцип. Идеята е да се поемат максимално спешните случаи в областта. Никой от тях не изключва възможността да се установи трайно в Сливен.

Все още няма помещение за отделението по лицево-челюстна хирургия. В момента двамата специалисти работят с колегите си от УНГ.

В отделението постъпват пациенти с различни заболявания, работят се предимно възпаления и неопластични процеси, вродени малформации, по-малък е процентът на травмите. Най-много са възпалителните заболявания - най-често като усложнения на зъбно-челюстната система.

„Имаме и травми, но одонтогенните заболявания са с доста голям относителен дял от нашата област - 70-80 процента. Всички останали случаи са с много разнообразна етиология. Патологията е доста често срещана и хората търсят къде да се лекуват. Причината е, че близо 99 процента от хората имат някаква патология по зъбите", каза д-р Ралев.

Със своя колега разполагат с много добър инструментариум и отделението е оборудвано с необходимата апаратура. Пациентите на лицево-челюстните хирурзи са на различна възраст. Специалистите казват, че хората търсят лекарска помощ когато заболяването се задълбочи и обхваща повече медицински специалности. Понякога се налага случаите да се работят от специалисти по УНГ, лицево-челюстни хирурзи, неврохирурзи и офталмолози.

Двамата млади специалисти приемат като предизвикателство своята работа в сливенската болница. Убедени са, че могат да развиват успешно дейността и да направят много за лечението на пациентите от Сливенска област.