Два пъти по-малко пари дава държавата за капиталови разходи
Два пъти по-малко пари дава държавата за капиталови разходи / netinfo

Два пъти по-малка целева субсидия за капиталови разходи в социалната сфера и за делегираните на общините от държавата социални дейности от републиканския бюджет ще получи Община Сливен за 2007 година. Това става ясно от писмо, подписано от кмета Йордан Лечков до народните представители от сливенския регион.

Според ресорния зам.-кмет Недка Енергиева поисканата от общината сума за капиталови разходи е била в размер на 1 846 000 лв., а финансовото министерство е предвидило 884 400 лв. Според Енергиева става въпрос за неотложни капиталови ремонти и реконструкции най-вече в делегираните от държавата дейности – образование, благоустройство и опазване на околната среда, здравеопазване и култура.

Вторият проблем, поставен в писмото до депутатите е свързан с разходите за селище Качулка и дома за стари хора в Сливен. В писмото се казва, че общината не е в състояние да осигури пълната издръжка за социалните дейности и се иска помощ от депутатите да се увеличи държавният трансфер за социални дейности с 300 хиляди лева. От общината предлагат също да се преразгледат стандартите за издръжка на социалните заведения.