Дядо Иоаникий: архимандрит Григорий няма да поеме Троянския манастир
Дядо Иоаникий: архимандрит Григорий няма да поеме Троянския манастир / сн. архив Дарик - Сливен

Архимандрит Григорий няма да бъде въдворен като игумен на Троянския манастир на 30 януари. Това бе категорично заявено пред Дарик от Сливенския митрополит Иоаникий. Той потвърди, че е имало изключително остра реакция в писмо от монасите от манастира срещу архимандрита. Дядо Иоаникий каза също, че е говорил по телефона с главния секретар на Светия Синод, Стобийския епископ Наум и е станало ясно, че само двама митрополити поддържали Григорий, а мнозинството от владиците били против. Въпросът с въдворяването на игумен на Троянския манастир се отлага до второ преразглеждане.

Сливенският митрополит отказа да коментира същината на скандала около игуменството и заяви, че светът се люшка от проблеми и ситуации и това е заболяване на обществото. „Това не е полезно за никого и всяко оскърбление принизява."

Игуменът на Троянския манастир епископ Теодосий да се оттегли от поста, който заемаше заради много затруднения, с които не се справя. Това бе решил Светият Синод на Българската православна църква на свое заседание на 9 декември в присъствието на патриарх Максим. Реакцията дойде след решението на Комисията за защита от дискриминация да глоби игумена с 250 лева заради това, че преди две години е изгонил от храма на манастира хора с увреждания.