Досъдебно производство срещу заместник-кмета Недка Енергиева
Досъдебно производство срещу заместник-кмета Недка Енергиева / архив Дарик Сливен

Районна прокуратура - Сливен образува досъдебно производство срещу заместник-кмета на Община Сливен Недка Енергиева.  „Досъдебното производство е образувано за това, че за времето от 13.05.2010 г. до 17.05.2010 г., в условията на продължавано престъпление, в качеството на длъжностно лице - зам.-кмет на Община Сливен, в кръга на службата му, е съставила неистински официални документи" - пише в съобщението до медиите от прокуратурата.

Става въпрос за 9 предложения за решения на местния парламент, които са от името на Йордан Лечков, подписани от Енергиева и касаят управление и разпореждане с общинска собственост, актуализация на бюджета на Община Сливен, както и приемане на Общинска здравна стратегия. Тези предложения трябваше да бъдат разгледани на заседание на Общинския съвет на 27 май, но по предложение на общинския съветник от БСП Мартин Славов отпаднаха от дневния ред.  

Наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания за провеждане на разследването, съобщиха още от Районната прокуратура в Сливен.

На 1 юли стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията обяви за нищожна Процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет: „Строителство с възложител Община Сливен за периода 2010-2014 г." заради факта, че е подписан от Недка Енергиева. Според КЗК, решението за откриване на обществената поръчка е издадено от лице, което няма право да открива процедура, т.е. при липса на компетентност да издаде такъв акт. Посочено е още, че решението за откриване на процедурата е подписано от името на кмета на общината Йордан Лечков, който по това време е отстранен от длъжност, без да са налице каквито и да било обозначения по съответния начин (със запетая, с цитиране на заповедта за упълномощаване или със словно изписване на името), което води след себе си.

От общината пък заявиха, че ще обжалват решението. „Целият набор от документи, които доказват по безспорен и неоспорим начин правомощията на заместник-кмета, т.е. моите правомощия - да изпълнявам правомощията на кмета в неговото отсъствие, са приложени към документацията на комисията, включително и заповедта на Община Сливен, в която е определен печат номер 2, който следва да се поставя единствено на документи, подписани от заместник-мета на общината, който изпълнява правомощията на кмета в неговото отсъствие", заяви Недка Енергиева.