Допълнителни екипи ще се грижат за зелените площи
Допълнителни екипи ще се грижат за зелените площи / Дарик Сливен, архив

Допълнителни екипи ще бъдат ангажирани за поддръжката на зелените площи и цветните насаждения в града. Община Сливен изиска фирмата-изпълнител по озеленяването да включи поне още 5 души, които да работят съвместно с екипа по поддръжката на пешеходната зона.

За да се поддържат зелените площи и новата декоративна растителност през летния сезон, ще  се работи по съвместен график между екипите на фирмата по озеленяването и на отговарящите за  прекопаването, поливането, плевенето или косенето на тревните насаждения от общината.

Приоритетно в Сливен ще се работи по бул. „Банско шосе“, бул. „Георги Данчев“, „Ичеренско шосе“ и парк „Юнак“ като същевременно е създадена и организация за увеличаването на броя на работниците наети с поддръжката на зелените площи по пешеходната зона на града и главните улици – бул. „Христо Ботев“, ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Ген. Скобелев“, бул. „Цар Симеон“ и бул. „Братя Миладинови“, съобщи заместник-кметът инж. Иван Манчев.

Зелените площи в центъра на Сливен са 16 декара, 6 от които са засадени с нова трева по проект „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони“. Косенето им се извършва по график, но в интензивния период ще се провежда през 10 дни. Към момента екипи на ДЗЗД „Зелена среда Сливен“ приключват косенето в кварталите „Дружба“ и „Република“ и ще бъдат пренасочени по бул. „Христо Ботев“, където тревата е пораснала и възпрепятства работата по подкастрянето на живия плет и измиването на булеварда, посочи още Иван Манчев. Той допълни, че поддръжката на зелените площи по бул. „Бургаско шосе“ е към приключване и се очаква екипите на фирмата по озеленяването да започнат работа по средните ивици на бул. „Братя Миладинови“ и по страничната зеленина на бул. „Стефан Караджа“.

 

От общинското ръководство съобщиха, че всички нови дървесни видове по пешеходната зона са засадени, а тези, които са изсъхнали ще бъдат подменени през есента.