Добри условия за облигационния заем е постигнала община Сливен
Добри условия за облигационния заем е постигнала община Сливен / Община Сливен, архив

Постигнати са най-добрите условия на пазара в момента с подписването на договора с Общинска банка АД да бъде инвестиционен посредник за емисията, която община Сливен ще пласира в размер на 25 млн. лева. Това заяви днес зам.кмета Румен Иванов.

Такси по инвестиционното посредничество по емисията няма. Единствените такси, които общината ще плати са към централния депозитар от 1600 лева. „Договорен е 2.1 лихвен процент надбавка, плюс шест месечен договор, или към момента 2.47 на сто, като договорихме и горна граница 5 процента за целия срок на плащане от 15 години. Като се има предвид, че държавата се финансира в момента на 3.4 процента, а държавата е с доста по-висок рейтинг от общината, може да се каже, че са едни много хубави параметри. ", каза Иванов.

Кметът Стефан Радев благодари на всички хора, които се включиха в дискусията и публичните обсъждания за намерението на община Сливен да емитира облигационен заем в размер на 25 млн. лева. „Администрацията извлече ползи от тази дискусия и допълнително коригирахме някой наши виждания. Това, което постигнахме като краен ефект, надявам се то да се потвърди със записване на цялата облигационна емисия, е много добро, не само на фона на нашата община, а по принцип на пазара в България. Надявам се до две седмици да имаме отговор", посочи кметът на Сливен.

През март тази година на свое заседание Общинският съвет в Сливен одобри емитиране на облигационен заем на община Сливен в размер на 25 млн. лв. по предложение на кмета Стефан Радев.

Емитирането на облигационна емисия е част от програмата на кметската администрация за финансово оздравяване на общината.