До една година правят Национална агенция по храните
До една година правят Национална агенция по храните / netinfo

Национална агенция по храните ще започне да функционира от следващата година, заяви в Сливен заместник - министърът на земеделието Цветан Димитров, който се срещна с представители на селскостопански производители.
"В момента се изготвя стратегията за това. Разчитаме в рамките на една година агенцията да създаде ред, както при производители, така и при преработватели. От друга страна да защити интересите и на потребителите. Да се гарантира, че контрабандата, нелегалния внос на земеделски продукти ще бъде ограничен, че качеството на това, което се внася ще отговаря на стандартите на Европейския съюз." , каза Димитров
Той каза още, че ще бъде изграден и гаранционен фонд, който да подпомага земеделските производители, но за това се изисква време. Дотогава правителството ще предприеме редица мерки, които да гарантират на фермерите усвояването на евросредствата. "Банковата система в момента е блокирана по отношение на земеделските производители, каза още заместник-министърът. Чрез фонд Земеделие създаваме такива условия, че земеделските производители да могат да гарантират своите кредити в определен отрязък от време. Неслучайно разсрочихме кредитите на животновъдите, инвестиционните кредити, за да може тези фермери да не са длъжници на държавен фонд Земеделие и да могат да се възползват от нови финансови помощи и траншове."
Сумите по националните доплащания за земеделските стопани ще бъдат по-големи от миналогодишните, увери Цветан Дмитров. Той информира, че все още се водят преговори с финансовото министерство по този проблем.
Заместник-министърът по земеделието съобщи, че в момента министерството създава структура, която да определя политиката по напояването. "Това ще стане един от приоритетите в земеделието, защото възраждането на българското земеделие не може да се случи без хидромелиорациите. При преговори със Световната банка успяхме да уговорим тяхната административна и финасова помощ в това направление.", заключи Цветан Димитров.