/ / iStock/Getty Images
72 са потвърдените положителни проби на коронавирусна инфекция в общината
До 22 май остава засиленото полицейско присъствие в сливенските квартали "Надежда" и "Речица". Това съобщи пред журналисти кметът на Сливен Стефан Радев. Тогава изтича карантината на голям брой хора.

Три нови случая на COVID-19 в Сливен, сред които и 10-годишно дете

Със заповед на кмета на 28 април в квартал "Надежда" под карантина бяха поставени 60 къщи и 160 домакинства. Част от пет улици в квартала бяха отцепени и под постоянно наблюдение.

Общо 72 са потвърдените положителни проби на коронавирусна инфекция в общината, като 51 са излекуваните, седем са починали, 14 са активните случаи, които са хоспитализирани или на домашно лечение. Около 30 процента от установените случаи са от ромския квартал "Надежда".

Четири са новите случаи на заразата в Сливен

По думите на Радев, не са били затворени цели квартали и не е била ограничена възможността на хората да работят, да ходят до магазин и аптека. Избран е бил начинът за карантиниране на улици, къщи и участъци, като това е довело до по-ниска степен на заболяване.

За последните 14 дни има три случая в "Надежда" и един в "Речица", като те са в семейства на вече установени пациенти. Според кмета за добрия ефект на мерките е спомогнала комуникацията с хората и разяснителната кампания сред общността.

Стефан Радев съобщи още, че в сливенска болница са били приети двама болни от Ямбол - медицинска сестра и мъж от града. Те са дошли директно в Сливен, като кметът изрази опасения от риска, заради пътуването им. Мъжът е пътувал в автобус, което впоследствие е създало затрудения при издирването на спътниците му.
БТА