Дискутираха  плана за управление на река Тунджа
Дискутираха плана за управление на река Тунджа / netinfo

Дискусия по плана за управление на река Тунджа, започна в Сливен в рамките на среща за консултация по проекта за проекта „План за управление за Източнобеломорски район", организирана от Басейнова дирекция - Пловдив.
„Консултацията по проектите на Планове за управление на речните басейни е важна, за да се открият оптимални решения на установените проблеми за добро състояние на водите, каза Мария Бабукчиева, началник на отдел „Планиране и стопанисване" в басейновата дирекция.

Програмите от мерки, които ще се изпълняват през следващите шест години, както и решенията кои проблеми да бъдат преодолени в първия и кои да бъдат отложени за 2021 г. или 2027г. Са основните акценти на срещата.

Източнобеломорският район за басейново управление на водите обхваща водосборните области на реките Тунджа, Марица, Арда и Бяла. Р

айонът обхваща територията на областите Пазарджик, Пловдив, Стара Затора, Хасково, Ямбол, Сливен, Кърджали и Смолян и на общините Ихтиман, Костенец, Долна баня, Мирково, Челопеч, Чавдар, Златица, Пирдоп, Копривщица и Антон - Софийска област. До края на тази година планът за управление трябва да бъде готов, за да започне да се реализира.
Проектът предвижда изграждане на пречиствателни станции и доизграждане канализационни мрежи.

„Басейнова дирекция" Пловдив разполага с информация за проблемни населени места, които трябва да кандидатстват с водни проекти по Оперативна програма „Околна среда"

За Сливен се залага на подобряване на пречиствателната станция и включване на отпадни води в градската канализация.