Димитровден – празникът на Сливен
Димитровден – празникът на Сливен / netinfo

Тържествата по повод празника на града тази година ще преминат под знака на 130-годишнината на община Сливен. Предвидени са много атракциони, изложби, концерти, детски и спортни състезания. Международният фестивал за източно-православна музика “Николай Трендафилов – Сливенец” се проведе от 17 до 19 октомври. В него участваха 8 хора, гостите са от град Воронеж, хор Академия, от Омишел в католическа Хърватска, с диригент Петя Тодорова, племенница на композитора Мишо Тодоров.

На 20 окотомври от 18 часа пред Военния клуб се състоя концерт на нашумялата испанска група “Калима”, която бе номинирана за Грами миналата година за най-добър дебютен албум. Групата, в която има двама сливенци, свири с оркестър Карандила.

Ще бъде представена книгата “Сливен във фотографията от средата на 19-ти до средата на 20-ти век” на Светозара Курдова и Стефан Стефанов, което излиза след две години и половина сага. На 22 октомври в Регионалния исторически музей ще бъде открита изложба и ще бъдат представени новите находки на експедицията на покойния популярен археолог д-р Георги Китов. На 23 октомври ще бъде представена и книгата “Съзидатели – алманах на сливенските кметове 1878 – 2007 г.”, издание на Регионалния исторически музей.

В празничната програма са заложени и шоу елементи като презентацията на Алпийски клуб “Планина и приключения”. В петъчния литературен салон на Регионалната библиотека “Сава Доброплодни” ще гостува писателката Теодора Димова. Ще шества и вече традиционният парад на ретроавтомобили. На големия празничен концерт – спектакъл тържествено ще бъдат връчени наградите на община Сливен. Тази година концертът в Драматичния театър е организиран по нов начин и е поверен на двама режисьори братята - Стоян и Борис Радеви. Пред театъра ще има изнесена видеостена и подвижна сцена, на която от 19. 30 часа в събота на 25 октомври Иво Папазов – Ибряма ще отккрие народно веселие. Той ще гостува с оркестър Тракия. Следващата вечер след сутрешната празнична литулгия и издигането на националния флаг на площада от 17.30 ще шества и най-дългото хоро на Илия Луков – концерт “България е моята песен”, ще участват и Любка Рондова, Веселка Стамболиева и др. На ларгото ще има подвижни експозиции и изложби.