Девет удавени през 2012 г. в Сливенска област
Девет удавени през 2012 г. в Сливенска област / netinfo

Девет души, от тях четири деца са се удавили в Сливенска област през 2012 г. Статистиката сочи намаляване броят на смъртните случаи в страната, а най - рискови са хората над 50 години. Това съобщи за Дарик специалистът по водно-спасителна дейност в червения кръст в Сливен Борил Димитров.

Започна проверка на водните обекти и аква паркове в областта. Основно се следи за обезопасителни мрежи и има ли достатъчно указателни табели за местата забранени за къпане. Издадените предписания се изпълняват от кметовете на населените места, собствениците и концесионерите на водните обекти. Все още потенциално опасни са каналите в населените места, добави специалистът. Димитров уточни, че за целта БЧК Сливен предприема превантивни мерки, като се провеждат редица образователни мероприятия за децата, учениците и техните родители за предпазване от инциденти.

През миналата година на територията на Сливен издадените разрешителни за басейни са осем, в Нова Загора са два, в Котел и Твърдица няма разрешени места за къпане.

Приключи курсът за водни спасители в БЧК Сливен. От явилите се 20 кандидати, изпитът са издържали 12 души за водни басейни и трима за море. Петима кандидати не са покрили времето, необходимо за приемния изпит. И тази година диплом за спасител на водни басейни е получила жена, това е ученичка от ПМГ „Добри Чинтулов". По време на курса участниците са се обучавали в техники на спасяване, извличания с подръчни материали и оказване на първа медицинска помощ, информира Борил Димитров.