Девет делегати от Сливенска област участваха в събора на БЛС
Девет делегати от Сливенска област участваха в събора на БЛС / netinfo

Делегатите на 46-я събор на Българския лекарски съюз са приели и одобрили предложението на Председателя на Сливенската лекарска колегия д-р Юлия Бянкова да не се снема отговорност от старото ръководство на съсловната колегия. Под отговорност остават председателите и членовете на Комисията по професионална етика и на Контролната комисия.

Много малко гласове не достигнаха на д-р Васислав Петров от МБАЛ - Сливен да участва в Управителния съвет на Българския лекарски съюз."Той остава резерва и ако някой от неговите членове се откаже д-р Петров заема неговото място", заяви пред Дарик председателят на Сливенския Регионален съюз д-р Юлия Бянкова.

Предстоят промени в Устава на лекарската колегия. Основната причина е, че има текстове, които противоречат на законовите разпоредби. Най-рано в началото на лятото ще бъде свикан Извънреден конгрес за промените в лекарския съюз, уточни д-р Бяноква. Ще бъде изработен Анекс към Рамков договор 2006, да се направят нормативни промени, свързани най-вече с преразпределението на средствата за здравеопазване, заделени от бюджетния излишък.

Управителният както и Националния съвети, чийто член е д-р Юлия Бянкова ще предложат с увеличаване на здравната вноска, тези средства да не отиват в резерва, а в разходната част на Националната здравна каса.

Девет делегати от сливенска област участваха в събора на Българския лекарски съюз. За председател на колегията бе избран д-р д-р Божидар Нанев от Варна. Негови заместници са д-р Цветан Райчинов от Русе и д-р Стефан Константинов от Кюстендил.