Десетки деца от Сливенско натровени с училищна храна
Десетки деца от Сливенско натровени с училищна храна / netinfo

Десетки деца са приети в отделенията на сливенската областна болница с интоксикация. До този момент с едни и същи оплаквания - болки в корема и повръщане, спешното отделение са посетили 50-60 ученика, съобщи за Дарик началникът на отделението по инфекциозни болести д-р Митко Баев. Около 30-40 от децата са оставени за лечение в различни отделения на МБАЛ „Д-р Ив. Селимински” , като по-тежките случаи са в инфекциозното отделение на областната болница и инфекциозното отделение на Военната болница, а останалите са в хирургия, ортопедия и урология. „Повече от хоспитализираните деца ще бъдат изписани още утре, някои ще останат и по-дълго, всички са на системи, а тези, които оставихме на домашно лечение, приемат хапчета” - уточни д-р Баев.

Всички ученици са яли супа и питка, доставена от една фирма, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Бисерка Василева. Фирмата обслужва 21 училища на територията общините Сливен, Котел и Твърдица. „Първите сигнали пристигнаха от село Гавраилово, а после заваляха. Изключително сме притеснени, тъй като това са деца от 1 до 8 клас, някои от тях живеят в планински и трудно достъпни населени места. Имам уверението, че лекарите се справят максимално бързо, но очаквам и утре да има деца, които ще търсят лекарска помощ” - каза още Василева.

Вече е информирано Министерството на образованието.

От болницата съобщиха, че от 17 ч. до 19 ч. през спешното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен са преминали 70 деца (от 7 до 15 години) с  хранително отравяне. В момента продължават да пристигат още деца с родителите си и с линейки, а лекарите им оказват спешна помощ. Заради запълнения капацитет на инфекциозно отделение някои от децата са приети в детско отделение, а по-леки случаи има в хирургия и урология. Военна болница също е поела част от пациентите. Това заяви зам.-директорът по медицинските дейности д-р Хрисант Хрисантов. Има болни от селата Стара река, Гавраилово, Струпец, Калояново, Камен и др., където училищата се снабдяват с храна от обща кухня. Най-вероятно става въпрос за хранително отравяне със супа, която днес децата са консумирали. Утре се очакват резултатите от изследванията на децата.