Десета олимпиада по астрономия в Ямбол
Десета олимпиада по астрономия в Ямбол / netinfo

Десета национална олимпиада по астрономия ще се проведе от днес до 13 май в Ямбол. В нея ще участват 60 ученици от 7 до 12 клас от 22 града в страната. Те ще бъдат разпределени в три възрастови групи. Участниците в Националната олимпиада по астрономия ще преминат през теоретичен и практически кръгове, като за пет часа и половина ще решават задачи, определени от национална комисия, съставена от преподаватели от СУ ”Св. Климент Охридски” и Института по астрономия на БАН. Най-добре представилите се 15 ученици ще сформират групата, от която ще бъде определен Националния отбор на България за участие в Международната олимпиада по астрономия в Бразилия.

На победителите в Националната олимпиада по астрономия за първи път ще бъдат връчени златни, сребърни и бронзови медали. Ще бъдат връчени също предметни награди и индивидуални награда за най-добър млад участник, най-оригинално решена задача, най-добре представил се участник от домакините и за най-добър ръководител. Предвидени са и специални плакети за учителите с принос в утвърждаването на олимпиадата по астрономия.

В рамките на юбилейната десета национална олимпиада по астрономия ще бъде открита традиционната изложба „Земя и вселена”. Участниците в националната олимпиада ще посетят тракийската слънчева обсерватория на Зайчи връх и Националния архитектурен резерват „Кабиле”. Десетата национална олимпиада по астрономия е включена в календарния план на Министерството на образованието и науката, а организатори са Община Ямбол и Астрономическа обсерватория и планетариум Ямбол.