Делото срещу Славков влиза в съда след изборите
Делото срещу Славков влиза в съда след изборите / © Снимка: вестник Черно море

За 15 юли от 9,30 часа е насрочено наказателното дело срещу Иван Славков и други 4 лица, подсъдими по делото за въоръжената престъпна група, създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора. Това съобщиха от Окръжния съд.

След като се запозна с внесения обвинителен акт, с материалите по досъдебното производство и след обсъждане на всички предпоставки за насрочване на делото, съдията-докладчик преценил че липсват основания за прекратяване и спиране на наказателното производство към момента. В депозираната от защитата на Славков молба за спиране на делото и пускането му от ареста се сочи придобитата от подсъдимия наказателна неприкосновеност, която му дава Закона за избор на народни представители. Съобразно разпоредбата, по време на предизборната кампания регистрираните кандидати за народни представители и застъпниците не могат да бъдат задържани и привличани към наказателна отговорност, освен в случаите на заварено тежко престъпление. Наказателното производство се спира, когато деецът е лице с имунитет, припомнят от съда.

Според Окръжния съд в настоящия казус налице е заварено тежко престъпление, посочени с внесения на 19 юни тази година обвинителен акт. Както е известно на широката общественост тези обвинения са били повдигнати много преди Иван Славков да се регистрира за участие в парламентарните избори и преди те да бъдат насрочени за 5 юли тази година. Регистриран кандидат за народен представител пък би получил визирания от закона имунитет едва след избирането му за народен представител. Поради всички тези съображения съдът счита, че не е налице законово основание за спиране на наказателното производство по настоящото дело.

Славков е кандидат за депутат в Сливен.

След като е установено, че са налице основания за насрочване на делото по реда на съкратено съдебно следствие, съдът дава възможност на подсъдимите и техните адвокати в срок от 7 дни да съгласят или отхвърлят този вариант.

Алтернативното искане на защитата на Славков за изменение на мярката за неотклонение на подсъдимия Иван Славков ще бъде разгледано на открито съдебно заседание утре, 25 юни, от 14,30 часа.