Делегация от Печ е на посещение в Сливен
Делегация от Печ е на посещение в Сливен / Община Сливен

Делегация от побратимения на Сливен град Печ, Унгария бе приета днес от кмета на община Сливен Кольо Милев. Официалната делегация от Печ бе представлявана от Ласло Богнар - общински съветник, член на Комисията по финанси и икономика на общинския съвет и председател на Комисията по култура и просвета, Естер Дели -общински съветник и член на Комисията по спорт и благосъстояние, както и Мария Кьовеши - културен мениджър в Дом на културата на община Печ.

"Подкрепям всяка съвместна инициатива и приветствам това, че взаимоотношенията ни се възобновяват след толкова години”, каза кметът Кольо Милев по време на срещата. Той подчерта още, че двата народа имат много близки черти и затова се надява на добро сътрудничество в сферата на културата и спорта.

Гостите проявиха интерес към културно-историческите забележителности  в общината и изразиха желание наши танцови и певчески състави, както и изложбени експозиции да гостуват в Печ.

"Радвам се, че подновяваме връзките между нашите два града и даваме един нов тласък на възобновяването на тези контакти”, каза Ласло Богнар, който покани кмета и общинското ръководство да посетят Печ на 1 септември, когато е празникът на града. „Много е хубаво, че Сливен  развива културните си традиции и спорта и се надявам нашето сътрудничество да се развива в тази посока за бъдеще”, каза още Богнар.

На срещата бяха обсъдени още опита и добрите практики при реализацията на европроекти в двете общини, както и възможностите за развитие на бизнес- взаимоотношенията между двата града.

 

По програма днес гостите от унгарския град ще се срещнат още с председателя на Общински съвет - Сливен Мария Григорова, директора на Регионалния исторически музей Николай Сираков, директора на ХГ „Димитър Добрович“ Даниела Ненчева, както и с директора на Симфоничен оркестър Сливен Даниела Дякова. Утре делегацията ще посети с. Камен, където ще се проведат „Маскарадни игри 2015”.