Декларираме заемите от приятели
Декларираме заемите от приятели / netinfo

В НАП Ямбол вече са приети първите 10 декларации по Закона за данъците върху доходите на физически лица, информират от регионалната дирекция. Данъчната кампания за облагане на доходите на физическите лица вече започна като декларациите за облагане на хонорарите се подават до 30 април. 5 % отстъпка върху дължимия данък се ползва, ако декларацията бъде подадена и налогът платен до 10 февруари. Отстъпката важи до 30 април, ако декларацията бъде подадена по електронен път.

Данъкът остава 10 %. Няма съществени промени в оформлението и графите в данъчната декларация. Попълват се основна част и приложенията според вида на дохода, който е получен - наем, хонорар или друг.От подаване на данъчни декларации са освободени гражданите, чиито доходи са само от заплати по трудов договор. Тези, които получават хонорари, възнаграждения по авторски или лицензионни договори, са длъжни да подават данъчна декларация, независимо от това, че авансово е удържан плоският данък при изплащане на възнаграждението и реално няма да се стигне до довнасяне.

От тази година трябва да се декларират заемите от приятели, според последните промени в Закона за данъка върху физическите лица. Декларират се заеми от последните 5 г., ако заемът превишава 40 000 лева.

Младите семейства и през 2010 ще могат да ползват допълнителни облекчения от данъка върху доходите си. Това е облекчението за лихвените плащания по ипотечен кредит. Изискването е да имат сключен граждански брак, да не са на повече от 35 г. От Агенцията по вписванията се издава документът, удостоверяващ, че имотът, за който е теглен банковият заем, е единствен за семейството.