Децата ще напишат първата приказка за Торбалан в конкурс
Децата ще напишат първата приказка за Торбалан в конкурс / сн. лого

Децата ще напишат първата приказка за Торбалан и ще участват в националния конкурс. Творците магат да бъдат всички малчугани на възраст от 4 до 12 г., а единственото условие е главен герой в приказката да е „Торбалан от съвременния свят", като няма значение дали ще слуша MP3 плейър, ще кара скейтборд или ще живее в дупка под земята.

Както и да бъде описан Торбалан обаче, авторът на първата приказка за него ще посети Дисниленд в Париж. Това обявиха организаторите на инициативата.

Супер герой със специални сили, интернет престъпник, дебел ром-сутеньор или мутра с черен джип, това са представите за „Торбалан от съвременния свят" според неформално проучване, проведено сред майки и деца от 2 до 12 г. Торбалан е популярен герой от българския фолклор, но досега за него няма написана приказка. 42% от съвременните деца дори не са чували за такъв образ, показва същото изследване.

Същевременно традиционната представа на анкетираните родители (93 %) го определя като „мръсен, обикаля с една торба и краде деца".

Малките автори могат да изпращат приказките си на адрес гр. София 1407, кв. Лозенец, ул. Бигла № 24, за конкурса „Търси се приказката за Торбалан" или на e-mail: torbalanbg@gmail.com. Продължителността на конкурса e до 31-ви юли 2010 г.

 „Героят е важен образ от българската народопсихология, част от културното ни наследство, който не бива да бъде забравян. Същевременно трябва да му се придаде един по-модерен облик, който да бъде актуален и за днешните малчугани", смятат организаторите на кампанията.