Деца рисуваха Космоса
Деца рисуваха Космоса / Диана Кирякова,

Детски комплекс - Сливен, организира празник „Космически пътешествия"с децата от детска градина „Синчец". Поводът е Международната космическа седмица и 55-годишнината от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята „Спутник 1".

Днес, 10 октомври, децата направиха закриване на седмицата, като изпъстриха двора си с рисунки на планетите от Слънчевата система, ракети, самолети, балони и имаше дори и летяща чиния. Наблюдаваха и петната по Слънцето през телескоп, съобщи Диана Кирякова, астроном към Детски комплекс - Сливен.

През 1999 година Общото събрание на ООН обявява, че Световната седмица на Космоса ще се провежда всяка година от 4 до 10 октомври, тъй като на 10 октомври 1967 г. е подписан международния договор за мирно използване на космическото пространство.

Целите на Световната космическа седмица са да се образоват хората по целия свят за ползите, които получават от изследването на Космоса; да се демонстрира обществената подкрепа за космическите програми; да се привлекат младите хора към науката и да се насърчи развитието на международното сътрудничество в космическите достижения и образование.

Темата на Международната космическа седмица през 2012 г. е „Космосът за безопасност и сигурност на човека".