Дарителска кампания в Зимница
Дарителска кампания в Зимница / община Стралджа

Стартира дарителска акция за закупуване на нова камбана на църквата „Св. Димитър“ в Зимница, съобщиха от общинския пресцентър в Стралджа. Инициатор е свещеник Борис.

Новата камбана е вече поръчана. До момента са събрани близо 1000 лв. Желанието на всички е новата камбана да зазвучи в навечерието на празника Димитровден. Мнозина жители на селото си спомнят, че камбанарията в църквата  разполагаше с подарена  от Стоян Проданов камбана, но по неясни причини тя изчезна и на нейно място е поставена малка камбанка, чийто звън  не се чува в крайните улици на селото.

Миряните считат, че празникът Димитровден е добър повод да осигурят камбана каквато църквата заслужава. Историята на църквата „Св.Димитър” в Зимница е богата и интересна.

Построена през далечната 1856г.  със средства събирани от населението. Иконите са  рисувани от ямболския Александър Зограф , а стенописите, отново с дарения,  са  дело на зографа Михаил  Маковкин. Храмът е осветен през 1857г. от одринския владика Кирил. Според историята на селото, написана от д-р Вълчо Куртев, през 1877 г. при паническия си бяг към Цариград турска орда преминала и през  тогавашното село Кашлакьой. За да се опазят от тях хората се заключили в църквата.

До днес на входната врата има следи от  опитите на турците да я разбият , за  да изколят и ограбят българите. Виждат се и дупките от куршуми по стената. Църквата е обявена за архитектурно-художествен паметник на културата.

И безспорно е една от туристическите забележителности на общината.