Дарение в памет на д-р Евдокия Манова получи областната болница
Дарение в памет на д-р Евдокия Манова получи областната болница / netinfo

Архитект Маруся Манова от Сливен връчи договор за дарение за болницата на д-р Васислав Петров - изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Сумата от 1000 лева е предназначена за подпомагане обучението на лекари специализанти по ендокринология в Отделението по ендокринология.

На 1 ноември 2014 г., когато тържествено беше отбелязана 135-та годишнина от създаването на лечебното заведение, арх. Манова обяви учредяването Фонд за подпомагане на лекари специализации по ендокринология в памет на своята сестра д-р Евдокия Манова и тогава направи първото дарение.

През 1980 година д-р Манова разкрива отделението и е първият завеждащ на структурата. Всички ендокринолози, преминали пред отделението, са придобили специалност под нейно ръководство. Колегите й я помнят като невероятен човек и отличен ръководител.

„Тя имаше невероятно отношение към специализиращите лекари. Винаги е била внимателна и учтива. Човек с достойнство и невероятни качества. Такива хора като нея вече няма. Запазен е нейният начин на работа, дисциплината и взаимоотношенията в колектива. Освен колега, лекар и началник, тя си остава за нас един близък човек. Беше ни като майка. Дължим всичко на нея.”, каза началникът на отделението д-р Димитър Димитров.

Председателят на болничното настоятелство Надя Вълчева изрази огромната си благодарност към арх. Манова за учредяването на фонда и даренията, които тя прави всяка година. „Дарението на една парична сума за наука е не просто дарение, а призив към цялото общество. Надявам този тъй благороден акт да бъде последван и от други наши общественици и будители, защото само така можем да се надяваме нашите деца да останат тук, в родината, знаейки че са подкрепяни от обществото. Такива дела не се забравят и показват как трябва да се поддържа духа на една общност”, каза Надя Вълчева.

 

Ръководството на болницата от своя страна изказва своята признателност за благородния жест, чрез който ще се стимулират младите лекари и делото на д-р Манова ще бъде продължено.